Genel müdür Aslay, 'Kuraklık tehlikesi artıyor, içme suyuna ulaşmak çok zorlaştı'

MASKİ Genel Müdürü Ramazan Burak Aslay, tüm Dünyayı etkisi altına alan kuraklık sorununun içme suyu sıkıntısını da beraberinde getirdiğini belirterek özellikle tarımda vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini ve suların bilinçli ve tasarruflu kullanılmasının büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Genel müdür Aslay, 'Kuraklık tehlikesi artıyor, içme suyuna ulaşmak çok zorlaştı'

Tüm dünyada olduğu gibi küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği, kirlilik, bilinçsiz ve aşırı tüketim nedeniyle Manisa’da da hem yüzey sularının hem de yeraltı su kaynaklarının hızla tükendiğini kaydeden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Ramazan Burak Aslay, “Ülkemiz herkesin düşündüğü gibi su zengini değil, maalesef su fakiri bir coğrafyada bulunmaktadır. Küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşadığımız iklim değişikliği su rezervlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yağışlar anlık ve yoğun gerçekleşiyor. Bu da su kaynaklarını beslemiyor ve sel gibi afetlere neden oluyor. Tabi buna bir de su kaynaklarının kirletilmesini yani çevre kirliliğini eklediğinizde çok yakın zamanda su kıtlığı çeken bir ülke konumuna geleceğiz. Afşar Barajı ile Gördes Barajı yüzde 4 seviyesinde, Demirköprü Barajı’nda ise sadece canlı yaşamına izin verecek kadar su var. Gediz Nehrimizde ise su akmıyor” dedi.

“Su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor”

Manisa’da içme suyunun yüzde 99’unu yeraltı sularından sondajlarla karşıladıklarını kaydeden Aslay, “Manisa’nın içme suyunun yüzde 99’unu yer altı su kaynaklarından yani sondajlarla karşılıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün öncülüğünde Manisa’mıza yeni su kaynakları kazandırıyoruz. Bugüne kadar 574 adet sondaj kuyusu açtık. Ayrıca, kayıp kaçağa son vermek için de 3 bin 500 kilometre içme suyu hattı döşedik. Bin 392 içme suyu deposunda da bakım-onarım yaparak su kaynaklarının korunması için çalıştık. Su kaynaklarımız maalesef her geçen gün azalıyor. Bugün de sizinle birlikte Ilıca İçme Suyu Üretim Tesisimizdeyiz. Manisa merkezin yüzde 60’ının içme suyunu buradan karşılıyoruz. Tesisimizde 8 adet sondaj kuyumuzun yanına yenilerini açarak eski sondajları devre dışı bırakacağız. Kısacası artık Manisa merkezde de daha derin kuyular açıyoruz” dedi.

“181 adet sondaj kuyumuz kurudu”

Suya ulaşmak için 500 metrelere kadar sondaj vurduklarını aktaran Aslay, “Eskiden 40-50 metrelerde ulaştığımız suya artık 400-500 metrelerde ulaşıyoruz. Hatta 400-500 metrelerde suya ulaşamadığımız yerler bile oluyor. Maalesef bugüne kadar 181 adet sondaj kuyumuz kurudu. Mevcut sondajlarımızda da su seviyesi daha derinlere indiği için 11 kilometre uzunluğunda kolon borusu ilavesi yaptık” diye konuştu.