Yeni Müfredat Taslağı Açıklandı!

Milyonlarca öğrencinin öğretim hayatını etkileyecek yeni müfredat taslağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Yeni taslak için 1 hafta görüş bildirme süresi belirlendi. Bakan Tekin, 'Öneri ve desteğiniz bizim için önemli' ifadelerini kullandı.

Yeni Müfredat Taslağı Açıklandı!

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni eğitim müfredat taslağını kamuoyunun görüşüne açtı. İlgili taslak, tüm eğitim kademelerini kapsayan zorunlu dersler için hazırlandı ve https://gorusoneri.meb.gov.tr adresi üzerinden bir hafta boyunca görüş toplanacak.

Yeni Müfredat, On Yıllık Çalışmanın Ürünü

MEB tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin son bir yılın değil, on yıllık kapsamlı bir çalışmanın ürünü olduğu vurgulandı. Müfredatın hazırlanış sürecinde yüzlerce toplantı düzenlenerek, akademisyenler, öğretmenler ve diğer eğitim paydaşlarından geniş çapta görüşler alındığı belirtildi.

1000'den Fazla Eğitimci Katılımıyla Hazırlanan Müfredat

MEB, müfredat hazırlık sürecinde 1000'den fazla öğretmen ve akademisyenle iş birliği yaparak, 260 akademisyen ve 700'den fazla öğretmenin sürekli olarak toplantılara katıldığını açıkladı. Ayrıca, Bakanlık bünyesindeki tüm birimlerin de yoğun bir çalışma yürüttüğü kaydedildi.

Yeni Müfredat Ne Zaman Uygulanacak?

MEB, yapılan görüş ve öneriler sonrasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından revize edilecek olan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" müfredatının, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli olarak uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

MEB açıklanan taslağı şu ifadelerle duyurdu:

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı.

Müfredat hazırlık sürecinde, çok uzun görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapıldı, toplantılar düzenlendi. Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alındı ve bu veriler sistematik hâle getirildi.

Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlendi. Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı.

Sadece yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar düzenlendi, 260 akademisyen 700'ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli katıldı.

Bunun dışında ilave olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle birlikte 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalıştı. Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun çalışma yürüttü.

Bir haftalık askı sürecinin ardından “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.